För andra året i rad har föreningen bjudit in representanter för Världsarvet Falun att berätta om vad som är på gång. Vi hade nöjet att räkna in drygt ett tjugotal intresserade åhörare som i novembermörkret hittat till Folkuniversitetets föreläsningssal. Först ut var Falu kommuns världarvssamordnare Christina Staberg som inledde att berätta om världsarvets organisation. Vidare fick vi veta vad som hänt efter det stora projektet Stärka Världsarv 2019-2021. Falun var pilot för att testa Unescos metod för hållbar besöksmålsutveckling i världsarv. Världsarvet Falun har en del utmaningar genom att det finns många intressenter och då frågan vem som ska betala inte är självklar. Samarbetet är gott mellan världsarvets olika parter och varje år tillkommer fler aktiviteter som erbjuds både falubor och tillresta. Ett exempel är Världsarvsdagarna som firas andra helgen i september med ett årligt tema som 2025 är trädgårdar och parker. Anna Björkman berättade kort om Stiftelsen Stora Kopparberget, i dagligt tal Falu Gruva. Som stiftelse har man ingen ägare utan det är dess styrelse som beslutar. Det innebär också att man ansvarar för sina egna medel och vad de används till. Björkman fortsatte och berättade om sommarsäsongen och att den har varit mycket bra och antalet besökare har ökat. Några nyheter inför 2025 är ett nytt utkikstorn som kommer att ha full tillgänglighet samt innehålla en unik konferenslokal med utsikt över Stora Stöten. Vidare är en ny utvecklingsplan på framtagning där man bland annat fokuserar på hållbarhet.
Föreläsning om Linnés döttrar
Ett tjugotal medlemmar trotsade höstmörkret och kom för att lyssna när vänföreningens ordförande Lena Grönlund Myrbergs berättade om Carl von Linnés döttrar. Det blev en rätt sorglig berättelse om hur man såg på kvinnors möjligheter på 1700-talet. Hustrun Sara Lisa från Svedens gård födde sammanlagt sju barn, två söner och fem döttrar. Endast en son levde till vuxen ålder. Han skulle självklart kostas på och gå i faderns fotspår i den akademiska världen De fyra överlevande döttrarna växte upp och fick klara sig utan bokliga studier. Här var fadern mycket bestämd. Hans döttrar skulle ju bara bli goda husmödrar och ingenting annat. Flickorna ansågs älskvärda, men oförfinade. De blev dessutom rätt svåra att gifta bort. En av dem förblev ogift, en gifte sig inte förrän i 40-årsåldern och den äldsta fick en make som misshandlade henne. Modern Sara Lisa ansågs sträng och rätt otrevlig men Carl skrev efter 27 års äktenskap: ”Gud har givit mig den hustru jag mest önskat mig och som hushållade medan jag arbetade.” År 1758 köpte han godset Hammarby utanför Uppsala. Efter makens död 1778 styrde Sara Lisa där i ytterligare 30 år.
Föredrag av kommunarkitekt Harald Keijer
Ett stort antal arkitekturintresserade Falubor slöt upp till stadsbiblioteket den 2 oktober för att få veta mer om statusen för ett pågående arbete med att ta fram arkitekturprogram för hela Falu kommun. På plats fanns kommunarkitekt Harald Keijer för att berätta om programmet samt att svara på de många frågor som ställdes. Föredraget var ett samarrangemang med Falu stadsbibliotek, Världsarvet Faluns vänförening och Dalarnas Konstförening.
Prisutdelning Årets eldsjäl och Guldkorn
Det vimlade av folk i Falun. Pridetåget och stadsfesten Granny goes Street konkurrerade med Världsarvsdagarna, men en intresserad skara hittade in till Dalarnas museum, där representanterna för Årets Eldsjäl och Guldkorn mottog sina utmärkelser. Årets Eldsjäl blev biologen och författaren Karin Runesson, Volt Biologi, och Årets Guldkorn gick till Fredsmilen, det fredade skogsområdet runt Falu Gruva. Hans Troedsson och Sture Elnäs, som återupptäckt och dokumenterat Fredsmilen, fick ta emot diplomen av landshövding Helena Höij. Alla tre fick också blommor och varsin järnkrok, specialdesignad och smidd av smeden Igge Grau, Metallmorfos.
Föredrag om Fredsmilen runt Falu Gruva
Det blev en intressant kväll när Sture Elnäs, civilingenjör och skogsvandrare, berättade om sin jakt och kartläggning av de ursprungliga 112 rösen som utmärker Fredsmilen. Det var ursprungligen Hans Troedsson – då anställd vid Stora – som vid början av 2000-talet påbörjat sökandet. – 2019 behövde jag ge mig ut i skogen och då hittade jag www.fredsmilen.se som Hans Troedsson lagt upp. Jag kände honom inte då, men nu har vi regelbunden kontakt berättar Sture Elnäs.
Fredsmilen utgjorde ett område kring Falu Gruva, inom vilket skog, ved och virke inte fick utnyttjas för kolning. Lantmätare Johan Brandberg får 1752 uppdraget av Bergskollegium att markera fredsmilen ute i landskapet som reglerade kolning på Bergfrälseskogar. Det tog tre somrar att mäta upp alltihop. Rösena markerades på en karta med vidföljande protokoll med beskrivning av varje röse och omgivning.
Fredsmilen utgår i en gammal svensk mil (10 689 m) från en nollpunkt i Falu Gruva. Med kompass, måttband och mätkedjor markeras cirkeln i sektorer som ger en omkrets av sju mil.
Sture Elnäs har nu registrerat och mätt upp läget på samtliga rösen, varav 83 stycken är någorlunda säkert bestämda, 25 st. är troligen försvunna och 4 finns i en sjö. Varje röse som han hittat är nu markerat med en plåtskylt. I Sundborn finns flera rösen, och några syns utmed vägen till Danholn.
Den som är intresserad av att veta mer kan gå in på: fredsmilen.se naturkartan.se eller läsa ”Skogens pärlor” som Skogsstyrelsen givit ut.
Årsmöte med föredrag av Lars Ingelström, 23 april
Ett drygt 30-tal medlemmar kom till vänföreningens årsmöte den 23 april för att delta i förhandlingarna och lyssna till föredrag. Martin Backeus hälsade alla välkomna till Konstmästargården/Polhem B&B och styrelseordföranden Lena Grönlund-Myrberg berättade om mannen i vars bostad man hade samlats – Christopher Polhem Sveriges förste bergsvetenskapsman. – Polhem var ett tekniskt geni och konstruerade många nya uppfinningar när han var konstmästare vid Falu gruva. Men han var före sin tid och många konstruktioner var svårhanterliga och dyra i drift. När han avskedades 1716 kunde ägna sig åt sin verksamhet till Stjärnsund och andra tekniska uppdrag. Efter årsmötesförhandlingarna talade Lars Ingelström, Intresseföreningen Sundborn och Linderdahlska stiftelsen, om Sundborns roll i Världsarvet Falun. Mycket är på gång för att få in ett tydligare världsarvsperspektiv i den fortsatta samhällsplaneringen. – Vi vill lyfta fram bygdens historiska koppling till Falu Gruva. Sundborn är inte bara Carl Larssongården utan en del av bergsmansbygden. Detta arbetar vi för att lyfta fram mycket mer. Samarbetet mellan oss och världsarvet har stärkts. Det har resulterat i seminarier, fler informationsskyltar och vi planerar en barnbok om Stora Hyttnäs. I nedre Krokfors finns rester av en hytta som också förtjänar att lyftas fram. Ingelström avslutade med frågorna: Hur gör man för att få folk att förstå att de bor i ett världsarv? Kan vi följa upp vad folk tycker om Världsarvet Falun?
Besök hos smeden Igge Grau på Metallmorfos, 13 & 19 mars
Två kvällar i mars fick intresserade medlemmar i vänföreningen möjlighet att besöka smedjan Metallmorfos vid Falu Gruva. Vi samlades i själva smedjan runt den glödande kolbädden, där smeden Igge Grau visade och berättade hur man smider en krok. Efter många år på Film i Dalarna bytte Igge Grau yrkesbana. Han gick flera smideskurser, bland annat två år på Sätergläntan, och kände att det var smed han ville bli. I januari 2021 flyttade han in i lokalerna uppe vid gruvan, som han varsamt byggt om invändigt för att passa sin verksamhet. Vi fick också möjlighet att ställa frågor direkt till honom. Kolet köper han från Kramfors och järnämnena kommer främst från Borlänge Handelsstål. En del material hittar han på skroten. Igge Grau arbetar 5-6 dagar i veckan och butiken/smedjan är alltid öppen när han är där. Han tillverkar både konst- och brukssmide. I butiken finns allt från krokar och ljusstakar till kapsylöppnare, rosor och ormar i järn. Han tar gärna emot beställningar på till exempel ledstänger och andra bruksföremål. Han håller även kurser och prova-på-tillfällen, både för barnfamiljer och andra intresserade. Redan vid föreningens besök fick Igge förfrågningar om smideskurser som födelsedagspresent. För mer information: www.smedjametallmorfos.se
Besök: Sjösidan Falun vid Främby udde den 13 februari
Det var många glada medlemmar som hade trotsat snöovädret för att samlas i VillaHerdin för att få veta mer om platsen och de verksamheter som byggts upp kring udden sedan början på 2000-talet. Sjösidan på Främby udde är en privat verksamhet med entreprenören Human by Nature, en bostadsrättsförening med småstugor samt en restaurangentreprenör.
Barbro Trum, Destinationsutvecklare och Max Norberg från Human och Nature var våra ciceroner som berättade och visade bilder på temat Förr, Nu och Framtiden. Vi fick möjlighet att gå husesyn i villan och imponeras av vad som åstadkommits under några år med att återställa den gamla sommarvillan från 1896 till sin forna glans. En enastående räddningsaktion. Ett foto av villan innan renoveringen visar en byggnad i långt förfall. Ett antal äldre foton från tiden när familjen Herdin bebodde villan ger en uppfattning om ett trevligt sommarliv med vackra stunder i trädgården med mat och dryck. Vid slutet av 1930-talet övertogs villan jämte grannsommarvillan Vårby gård till Sofiastiftelsen och därefter bedrevs barnkoloniverksamhet i de båda villorna. Vårby brändes av brandkåren som övningsobjekt när kolonitiden var över. Idag bedrivs restaurang- och cateringverksamhet i villan som kompletterats med stora uteterrasser med plats för ett par hundra gäster. Barbro Trum introducerade Sjösidans vision om att bli Dalarnas mest attraktiva destination. I ett bildspel fick vi inblick i områdets tidigare satsningar på boenden, bryggor, båtplatser med mera vilket lockar till sjönära aktiviteter året runt. Vi fick också ta del av närmaste framtidsplanerna med ett kallbadhus, bastuflotte och inte minst utökat boende med hotellägenheter som större projekt under hösten 2024. Lena Grönlund Myrberg
2023
Bokpresentation 11 december
Den 11/12 var vi på ett intressant föredrag av Maria Hagevi om hur gruvarbetarsonen Johannes på Prästtäkten levde och verkade i 1700-talets Falun. Maria har forskat i sin släkt århundraden tillbaka och personerna i boken är hennes egen släkthistoria. En välskriven bok som ger läsaren en känsla av att flyttas tillbaka i tiden och få en inblick hur det var att leva i Falun på den tiden. Hon har verkligen lyckats fånga mig som läsare och jag ser fram emot nästa bok som hon redan har börjat skriva.
Föredrag: Det händer i Världsarvet, 7 november
Salen var fullsatt när Anna Björkman, chef för Falu Gruva och världsarvssamordnaren Christina Staberg berättade om vad som är på gång i Världsarvet Falun.
Anna tog med oss på en snabb genomgång av gruvans förändringsarbete, från att ha blivit byggnadsminnesförklarad och utnämnd till världsarv till invigningen och utvecklingen av Världsarvshuset, det nya gruvmuseet och gruvarbetarbostäderna från 1897 och 1958. Falu gruva har elva fast anställda, förvaltar 90 byggnader och har 40 hyresgäster på området. – Ett viktigt steg vi tog var när vi öppnade upp de olika byggnaderna för besökare. Vi tänker fortsätta att levandegöra vår historia och har planer på att bygga ett nytt utsiktstorn. Anna hoppades också att Falu Gruva så småningom ska kunna bli en ny mötesplats för olika industriella utmaningar.
Christina hade nyss kommit hem från ett lyckat seminarium om Sveriges världsarv i Sveriges riksdag. Frågan om världsarvens finansiering togs vidare av politikerna. Andra helgen i september genomförs alltid Kulturarvsdagar och nästa år är temat Skogen. Kommunen har ombesörjt en engelsk översättning av barnboken Roströk, äpplen och gamla mormor. Dessutom blir det en andra tryckning på svenska med ett tillägg om hållbarhet. Hon berättade också om internutbildningar om världsarvet för förtroendevalda och tjänstepersoner i kommunen och hon tänker också rikta sig till fastighetsmäklare. Vi kan alla se fram emot en utställning i Resecentrum med namnet ”Torgmadamer och annat matnyttigt kring Fisktorget”. Det blev en fullmatad timme med Anna och Christina, som båda hävdade att de hade ”världens bästa jobb”.
Besök på Arkivcentrum17 oktober
”-Låt oss fascineras över det som finns kvar, inte sörja över det som har försvunnit!”
Björn Pierrou och Anna Zeniou Garneij på Arkivcentrum respektive Dalarnas Folkrörelsearkiv tog idag med oss på en närmare 700-årig resa i arkivet vid Tallenområdet. Med häpnadsväckande 28 000 hyllmeter med dokument från dåtid till nutid fick vi ta del av deras gedigna arbete med att bevara en del av vår historia. Genom att ta fram material från olika arkiv går det ibland att få fram en fascinerande helhet, som till exempel om Stigare A.J Thorslunds liv vid och kring gruvan under senare delen av 1800-talet, eller Villa Vårliden som idag är en bostadsrättsförening på den ljuvliga sidan i Falun.
Som pricken över i fick vi ta en närmare titt på privilegiebrevet från 1347, ett sus gick genom gruppen när montern avtäcktes och vi surrade som bin kring en sockerbit!
För er som inte hade möjlighet att delta idag så kan vi varmt rekommendera Arkivens dag lördag 11 november kl 11-15, den fortsätter dessutom hela påföljande vecka med temat ”Skönheten i arkiven – inte bara Faluröd och Dalablå”
Tack än en gång för en intressant och lärorik stund!
Världsarvsdagarna 11 september
Föreningen deltog i Världsarvsdagarna med utdelning av utmärkelserna Guldkorn och Eldsjäl vid Falu Gruva konferens.