Berguven i världsarvet

Intresset för berguven, Dalarnas landskapsfågel/-djur är stort. När fågelfotograferna Hansa Andersson och Lars Lagerqvist bjöd in till bildvisning och föredrag fylldes Folkuniversitetets lokal snabbt. De tog med åhörarna på en spännande resa från den första observerade häckningen 2002, via berguvarnas ”Love story” som började 2016 med uvhanen på Kristine kyrkas tornspira som lockade till sig en hona, till årets senaste lyckade häckning i Stora stöten. 

Ett drygt trettiotal åhörare fick veta var man lättast kan se berguvar vid Falu gruva och att man måste vara morgonpigg för att hitta dem. Hansa gav ett tips:

– Ser man ett gäng kråkor eller måsar flaxa runt på ett ställe – då är det ofta en berguv där. Sen måste man vara utrustad med mycket tålamod och en god kikare.