Örjan och Therese fick diplom

Så blev det äntligen dags att kora årets Eldsjäl och Guldkorn. Landshövding Ylva Thörn tog emot i residenset och prisade Örjan Hamrin, välkänd profil, stadsvandrare och museiman, och Therese Vesterholm, konditor och ägare till Falu Bröd & Patisserie i anrika Hammars.
– Vårt världsarv ska både bevaras och utvecklas, något som dessa båda personer gör med den äran och på olika sätt. Det är bra att Världsarvet Faluns vänförening lyfter fram förebilder som dessa.

Therese har alltid velat ta över Hammars och i början på 2021 tog hon risken att flytta verksamheten dit – mitt i pandemin. Det har gått över förväntan och hon och hennes anställda stortrivs, liksom kunderna som blir allt fler.

Att Örjan fick priset i år, när världsarvet fyller 20 år, kändes självklart. Han var med när det begav sig och han berättade inlevelsefullt om historien bakom, när Falu koppargruva, staden och bergsmanslandskapet hamnade på Unescos världsarvslista 2001.

Ordföranden i Världsarvet Faluns vänförening Lena Grönlund-Myrberg hälsade välkomna.

Landshövdingen omgiven av pristagarna Örjan Hamrin och Therese Vesterholm.